Jul i Sydafrika

Den här julen har varit annorlunda och det har känts konstigt att vara här under jul. Det har varit svårt att få någon julkänsla, mest för att det är så soligt och typ 30grader hela tiden. Det finns julgranar, girlanger och ljusslingor, men det känns mest ”uppslängt” bara för att...  Jag har saknat svensk jul och min familj, men har ändå haft det bra här också under jul.

 

Jag har iallafall gjort köttbullar (blev inte lika goda som i Sverige) och chokladbollar, det senare gjorde jag även tillsammans med barnen på St Annes. Jag bjöd på båda och det var roligt. Barnen på St Annes har fått många julklappar av folk från olika håll, så jag köpte julklappar till mammorna istället – choklad och hudkräm. Folk i Kapstaden är väldigt givmilda och därmed är det många som donerar julklappar och julmat mm.

 

Jag bestämde mig även för att ge julklappar till hemlösa barn (+förälder), så jag gjorde sex julklappar med kex, godis, äpple, bröd, tvål och ballong. Så roligt att kunna ge dem något och se deras glädje/tacksamhet. Jag önskade God jul och Guds välsignelse! Det finns otroliga klyftor här, medan vissa lever ungefär som vi i Sverige finns det också väldigt många som bor på gatan och som jag ser varje dag. Till de barn på St Annes som börjar skolan nu i januari gav jag bidrag för att köpa skoluniform och skolavgift (alla måste ha det, men har inte råd). Tack till er som har skänkt pengar så jag har kunna ge vidare saker här!

 

 

Sydafrika firar jul på juldagen så på julafton var jag med barnen ”som vanligt” på St Annes. Men jag skypade oxå med familjen och det kändes bra. Samtidigt som jag saknar och tänker på julen i Sverige.

 

Jag var på julgudstjänst på morgonen på juldagen, Gud blev människa och levde som en av oss! Han har gått igenom det som vi går igenom och därför kan vi komma med allt till Honom. Gud älskar oss och sände Jesus till jorden för att rädda oss och för att vi ska kunna komma till honom och ha ett evigt liv. Jesus gav sitt liv för oss, vi kan också ”offra oss själva” för andra, dvs. hjälpa varandra. Glöm inte detta underbara budskap! ”Så älskade Gud världen att Han gav den sin ende son, för att de som tror på Honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” –Joh 3:16.

 

Sedan firade jag jul med mammorna och barnen på St Annes, det var roligt att fira tillsammans. Först kom tomten på besök och sedan bad vi och åt vi mat +efterrätt ihop. Massa mat -som blivit donerat från olika folk, så fantastiskt att se! Vi kunde sitta ner och prata med varandra, kändes bra och var roligt.

 

Därefter åkte jag hem till Marina och hennes familj igen (jag sov över där mellan julafton oh annandag jul) för att fortsätta fira jul där. Det var inte så jättemycket firande men vi träffades och pratade och åt mat igen. Och det är viktigt, jul är gemenskap. Det var första gången som jag åt tunga! Kändes skumt att man skulle äta, det men det var faktiskt gott.

De hade en liten vit julgran, blinkande ljusslingor i olika färger och girlanger, men det brukade de inte ha annars utan bara för att jag skulle vara där. Så vanligtvis verkar det inte som de julpyntade någonting.

 

Just det, julklapparna hos Marina mm ja. Precis efter tolvslaget på natten mellan julafton och juldagen var det visst dags att öppna dem!

 

Hoppas ni har haft en bra jul och God fortsättning! Tänk att få fira Jesus födelsedag varje år och att Han finns hos oss och berör människor varje dag.

Family day, Jesus och tåg!

Det har varit en ganska lugn vecka på St Annes. Nu är det ofta över 30grader så man får skynda långsamt. Det var roligt att komma tillbaka efter ledigheten och det tycker jag känns bra att det känns så... Två nya bebisar kom den här veckan – en månad och fem månader. Så söta, även om det också var en del gråt. Men att få vara med bebisarna och se deras utveckling, få det första leendet mm, det är härligt det!

 

Igår, lördag, hade vi en Family day då alla barn och mammor (och även en del som bott på St Annes tidigare) var inbjudna och vi var vid en pool. Vi badade mycket, det fanns en hoppborg, ansiktsmålning, grillning och snacks! Vodacom som är en stor mobiloperatör här i Sydafrika sponsrade och fixade det mesta av dagen, fantastiskt. En uppskattad och rolig dag. Och jag är glad att de får göra lite speciella saker ibland.

 

 
 

Nästan varje morgon den här veckan var det lovsång och predikan på tåget! Så underbart, tänk att få börja dagen så. Det ger mycket och det är skönt att kunna lägga dagen i Guds händer. Och att sprida budskapet till de som inte känner Jesus. Hur gör vi i Sverige för att berätta om Jesus i vår vardag? – en utmaning. Den kristna tron är väldigt självklar och finns med naturligt i vardagen för många sydafrikaner. Man kan prata tro och många önskar en Guds välsignelse. Det kanske inte är så mycket julkänsla här, men mycket av det som julen verkligen handlar om, så glöm inte det i allt julstök. Gud blev människa och levde med oss! I dagens gudstjänst var det dop med fyra ungdomar/vuxna som döptes, så härligt!

 

Jag tycker om att åka tåget härnere, det är kul att åka med lokalbefolkningen. Jag åker tredje klass och därmed nästintill bara svarta och färgade sydafrikaner. Det händer alltid något ”spännande”. Som när det är lovsång och bön. Det går ofta omkring folk och försöker sälja saker- såsom chips, godis, strumpor, lim och potatisskalare... Folk pratar, skrattar och spelar kort mm. Man ser mycket fattigdom också och det är många som tigger. På morgonen och eftermiddagen är det ofta väldigt trångt och då menar jag verkligen trångt. Du kan knappt röra dig och folk bara knör så mycket de kan! Så jag ska aldrig mer säga att det är trångt på tåg eller bussar i Sverige.

Havets go´bitar

Tänkte berätta om min vecka. Jag var ledig från St Annes, det var både skönt med lite avbrott samtidigt som det kändes konstigt att vara iväg och att bara vara turist.

 

Jag har varit mycket vid havet och allt gött som det har att erbjuda! Jag började med två surfinglektioner i Muizenberg. Där är det alltid stora och härliga vågor (både att surfa och bada i). Hur gick det då att surfa? Jo, det var svårt i början men sedan stod jag upp på brädan och surfade flera gånger. Det var härligt! Det var jobbigare än jag hade trott, har nog tappat en del av min kondition här i Sydafrika, ajaj inte bra. Frågan är dock hur det kommer gå om jag ska surfa själv utan instruktör, ska göra det en annan gång. Jag badade också i de roliga vågorna.

 

 

 

I Simon´s Town hälsade jag bla. på hos Pingu och alla hans vänner. Det finns en stor pingvinkoloni (afrikanska) där på stranden och bland klipporna/stenarna. Det var roligt att se dem på nära håll! Tyvärr var de slöa och ville inte bada med mig i vattnet. Simon´s Town var fint, precis vid havet med båtar och bergen i bakgrunden (som på många andra ställen också). Här paddlade jag även havskajak – dubbel och bred, men det behövdes för det var höga vågor (typ 0,5-1m)! Galet, vi fick verkligen jobba för att komma framåt, men det var kul också. Vi paddlade utmed havskanten och såg pingvinerna igen. På tillbakavägen hade vi medvind och kunde då åka med vågorna, härligt. På Facebook kan ni se bilder på ”Kayak Cape Town”.

 
 

Två sköna typer från Danmark som jag agerade pingvin-guide för. Vi körde hela grupptursguide-konceptet; visa vägen, ställa frågor, inräkning 1-2-3 mm. Vi hälsade på pingvinerna och badade. Jättekul!

 
 

En fin gata med dessa fina blommor, Mamma det är väl de som du tycker så mycket om!? Det finns ganska mycket sådana här.

 
 
 
 

Kalk Bay hade en fin hamn med fiskebåtar och där stod de och rensade fisk. Här såg jag flera sälar på nära håll! Först var det en säl, men sedan var de minst tre st. Det fanns många små mysiga affärer och secondhand/antikaffärer.

 
 
 

Japp, en bra vecka! Hur har din vecka varit?

Zoo och examen

Den här veckan på St Annes innehöll några speciella saker.

 

I torsdags var vi iväg på ett slags ”zoo”. Thompson travel, ett resebolag, brukar komma ett par timmar varje torsdag för volontärsarbete. Och den här veckan ordnade de den här dagen för alla barnen och mammorna (de som inte jobbade), fantastiskt roligt och uppskattat att få åka iväg på något sådant här. Det är nog inte så många som har gjort det. Där fanns det en giraff, tre zebror, getter, fåglar, struts, ormar, kaniner, apor, sköldpaddor mm. Vi fick mata getterna och det tyckte barnen om även om en del var lite rädda. Thompson hade fixat fika och partypaket till barnen. Sedan fanns det även en lekplats och en hoppborg, där kunde de nog hoppat hur länge som helst. En man hade med sig en stor låda med hemliga djur i som vi fick komma fram och känna på. Det var en groda, sköldpadda, spindel, orm... Jag hade en typ 3meter lång orm runt mina axlar, galet! En väldigt rolig dag :)

 

 

Igår var det dags för graduation för de äldsta barnen, alltså typ examen för de som slutar St Annes nu och börjar i skolan i januari. De var så fina i sina ”dräkter”. De blev väldigt blyga när de väl kom in, men jag tror samtidigt att de tyckte om det och var stolta. Samtidigt var det tack och uppskattning till oss volontärer, så det var var roligt att få höra också.

 
 

Idag var jag på lite kalas hos en kompis här och så har jag en vecka ledigt nu. Så jag ska åka till Simon´s Town och Muizenberg för att se pingviner, paddla kajak och testa på att surfa mm!

 

 

En bild från förra helgen uppe på Taffelberget med Tyra, Sofia och Henrik:

 
 
Trevlig första advent! Det är svårt att tänka sig att det är advent nu.

Marie I Sydafrika

mitt äventyr och vardag som volontär i sydafrika...

RSS 2.0