En bra helg

 

SÖNDAG

 

Jag har haft en bra och härlig  helg! Igår var vi ett gäng från kyrkan som vandrade på eftermiddagen. Det var skönt att komma ut i naturen lite. Underbart vackert! Vi vandrade upp på Devils Peak – berg där man nedanför ser stan och sen havet i bakgrunden. Kapstaden levererar.

 

 
 
 

 

Idag begav vi oss till Kuilsriver, först till Sanna och Nickis nya hus. Eller man kanske mer ska kalla det för ett uthus. Huset är enkelt, men de har iaf nånstans att bo nu. Det känns så skönt och jag kan andas ut lite. Vi snackade också med en som kan hjälpa till med transport av deras saker nästa helg, så har det oxå löst sig.

 

Efter det gick vi hem till Sannas kusin och där grillade vi = braai! Väldans mysigt o trevligt. Jag älskar känslan, lukten och gemenskapen av grillning. Jag trivs bra där och lilla Kelly är så söt. Hon är snart 1år, hon är liten men har växt mycket nu och mår bra. Det känns väldigt bra, säger läkaren och nu behöver de inte komma på kontroll lika ofta  -hon har hiv. Men hon äter bromsmediciner varje dag och med dess hjälp kommer hon kunna hålla sig frisk.

 

 
 

Kuilsriver är ett enklare område. Folk har inte så mycket pengar, men de har varandra och det är en väldigt skön stämning. Det är lite mer Afrika-känsla över det och det gillar jag. Jag har inte sett till några andra vita där, och jag trivs med att komma ut till områden där det inte är turistiskt och där ”vanliga” sydafrikaner bor och träffa dem.

 

 

Vi har så skönt väder nu! Sol o typ 25grader. Perfekt.

 

 

Imorgon har vi en ny vecka framför oss, och jag ser framemot att se vad som kommer hända. Alltid är det något spännande på gång... Jag lägger veckan i Guds händer, ber om beskydd och vägledning.

 

Guds välsigne dig!

African och bebisar

 

Nu har jag slagit till och blivit African woman igen! Igårkväll flätade Elize (som jag bor med) inbakade små flätor i hela mitt hår, så nu ser jag ut så här:

 

 
 

 

 

Jag mår bra nu igen, förra veckan var jag sjuk ett par dar och trött resten av veckan. Men nu är det bra igen, jag har mest varit med ”bebisarna” den här veckan och det är mysigt även om det också ha vart en hel del gråt. Vi är inte så många vuxna/volontärer nu, så jag känner mig väldigt behövd.

 

Vi har för tillfället 8 barn i the baby class. Den  yngsta är 2månader och den äldsta 1,5år. Det är väldigt roligt att vara med och se deras utveckling, det händer mycket med bebisarna under några veckor bara. Pojken Joel som är 1,5år till exempel, var knappt ett år när jag kom i augusti. Då satt han bara på golvet. Han kunde inte krypa eller flytta sig, han var inte alls intresserad av saker eller de andra barnen och han grät mycket. Nu har han utvecklats så mycket att han går, leker mycket, skrattar, tar hand om de yngre barnen och har börjat prata lite. Det är roligt!

 

 

 
 
 

 

 

Hösten är här. Det innebär att det är ”jättekallt och regnigt” som sydafrikanerna kallar det. Jag kan inte hålla med o jag skrattar lite för mig själv. Då skulle de se i Sverige! De skulle la inte överleva... Dessutom går det ju inte att gå ut med barnen och leka när det regnar, för då blir man ju blöt! Visst regnar det mer nu o det är ofta kanske 15-20grader nånting, men kallt -hmm?! Det är ju som svensk sommar. Det är dock mörkare nu, och det är segt eftersom jag måste komma hem innan det blir mörkt typ halv7 på kvällen.

 

 

Annars innehåller mina dagar bla läsning, TV, prata och tankar/förberedelser för min tour i maj. Om 2veckor bär det av! Yeah!

Att vara byggkonsult

 

 

Jag är hemma o är sjuk nu, så de är segt. Har kännt mig lite halvsjuk rätt länge nu, men ida gick jag hem tidigare från St Annes och kanske stannar hemma imorn oxå, vi får se. Men det gör ju iaf att jag har tid att skriva på bloggen.

 

 

Jag har för tillfället agerat byggkonsult, om man nu kan kalla det så!? Sanna och Nicki måste flytta ut nu och hitta nån annanstans att bo. Så det är mkt runt det här som har rört sig i mitt huvud den senaste tiden. Jag har bett och hoppats att det ska lösa sig och bli bra för dem.

 

Efter att Sanna hade bott på gatan i 9år fick hon hjälp att komma till St annes med sin nyfödda dotter Nicki. Livet är knäckt och hon har byggt upp det igen, men har det fortfarande tufft ibland. Men hon och jag vill verkligen inte att hon ska komma tillbaka till gatan igen, nu när hon har bott 3,5år på St annes och sedan andra hus tillhörande St annes.

 

 

Så vi har letat boende lite överallt; kollat på internet och annonser vid stationen o tidningen mm. Vi har varit runt och pratat med folk. Det hade varit mkt lättare om hon hade haft en hygglig lön (som det går att leva på). Men med en lön på 1600-1700kr är det inte så lätt, då hyror ligger på minst den summan. Mkt ligger på mkt högre hyra varje månad.

 

Men det finns ett annat alternativ som vi har kollat mer på, nämligen att bygga sig ett litet hus på någons tomt, och där har vi fått napp! Eller hus och hus, man kanske mer skulle kalla det ett litet uthus... Men det känns bra! Då behöver hon bara betala 500-550kr i hyra för tomten. Och så kostar huset ca 7000kr. Jag lånar ut de pengar till Sanna och så får hon spara ihop lite pengar varje månad, men det kommer ta tid och va tufft iochmed att hon oxå har en hel del annat att köpa + det vanliga såsom mat, transport, förskola..

 

 

Men Afrika som det är vet man aldrig hur det kommer bli och det är svårt att planera. Han sa att de skulle bygga upp huset i torsdags om det inte regnade, annars på fredagen. Det gjorde de inte, han ringde igen och sa att de skulle komma innan 10 i lördags... Jaha, men ja vi var iaf där lite innan 10, skyndade oss lite eftersom det oxå tog tid med tåget (det kan man inte heller riktigt veta när de går o inte...) Men de var inte där vid 10 (såklart...), vi ringde flera gånger men det var hela tiden ”vi kommer snart, typ om en halvtimme-timme, vi håller på att packa lastbilen”. Så vi satt där och väntade o väntade. Vid kl 13 gick vi hem till Sannas kusin. Efter ett tag ringde de och sa att de inte kunde bygga idag, de höll på att bygga ett annat hus. Hmm, va??? Så de kommer imorn (sönda) kl 8.30 istället... Det är Afrika.... Men igår byggde iaf huset! Halleluja! Jag var och surfade i Muizenberg då, nice. Men tror ni att de kom 8.30?? Nej, såklart inte, utan 2timmar senare typ. Ibland är det ganska charmigt o lugnt, men ibland blir jag bara så trött och irriterad på att aldrig veta och att allt tar sån tid. Dock så byggde de ju upp huset på en dag!

 

 

Tack Gud att du har varit med i allt detta och att det har fixat sig med boende för dem nu!

 

Det har oroat mig mkt, men äntligen har dom nånstans att bo.
Nu ber jag bara att det ska funka med allt o att det inte ska bli massa krångel.

 

 

 

Nu kan byggkonsulten slappna av lite! Och blir såklart sjuk då istället...

Marie I Sydafrika

mitt äventyr och vardag som volontär i sydafrika...

RSS 2.0