Fodelsedag mm i soder!

Da man ett ar aldre! det ar verkligen stor skillnad, borjar kanna av alderskramporna nu.... haha..
Na, men min 25arsdag blev bra o rolig. Kandes konstigt att inte vara hemma i Sverige pa sin fodelsedag, men de fixade en bra dag for mig. Jag var hemma hos en familj (som jag varit hos tidigare) dit det kom lite mer folk. Dar fixade de braai = grillning for mig! de ar valdigt snalla och tar hand om mig val, kanns gott.
 
Det har varit lite kallare nu igen med en hel del regn, sa i sondags stannade jag hemma i huset det mesta.
Vadret ar lite fram och tillbaka har, idag ar det soligt o varmt.
 
Igar, 24 sept, var det Heritage day har i Sydafrika = helgdag. De jag hade pratat med sa mest att man var ledig fran jobbet och att manga grillar denna dag. men det ar en dag da man firar att de ar ett folk nu i sydafrika. aven om de kommer fran olika platser och har olika historia, traditioner ar de nu ett enat folk.
Nar jag kom till stan var det forst ganska dott och stangt. Men i Company's garden var det mkt folk och fest. Dar var det firande! Sang, musik, dans, folk, mat, ansiktsmalning, gratis museer! Det var festligt och kul att komma dit.
 
Tillbaka till St Annes idag och det ar roligt att vara har igen. Nu ar vi fler volontarer har.
Barnen ar harliga och det blir mkt lek, kramar och skratt! och en hel del tillsagelser oxa...
 
Tack till alla som grattade mig pa min fodelsedag och som tanker och ber for mig!
Hoppas ni alla har det bra.
Kram

Ny vecka med nya mojligheter!

Nu borjar en ny vecka och alla har vi nya mojligheter att uppleva nagot nytt.
Jag fortsatter som vanligt pa St annes den har veckan. den kommer fler barn nu, sa nu borjar det bli trangt.
Ibland ar vi manga vuxna och ibland inte, sa kanns som jag har en viktig plats har. manga av oss ar volontarer och det skulle inte funkat utan oss.
Det finns en del saker har, men budgeten ar alltid knapp, sa man far tanka till pa ett annat satt. Tank vad roligt barnen hade med nagra ballongr forra veckan!
 




I lordags var jag riktig turist och akte sightseeing-buss runt i stan. Det var roligt att aka runt lite mer och fa lite mer koll pa stan. Vi akte runt I stans olika delar och akte bla. upp mot Taffelberget, underbart vackert och fantastisk utsikt. Harifran kan man aka linbana eller ga upp till toppen, det ska jag gora en annan dag.




Vi akte vidare utmed havet. Kapstaden ligger ju precis vid havet, sa det ar vackert! Har ligger manga lyxvillor/lagenheten, manga ar finare och dyrare an I Sverige. Sa det finns enorma klyftor har. Folk som har rad med detta och sedan manga hemlosa som man ser I stan. Sedan har vi kakstader I stadens utkant dar de flesta bor I skjul. Dit har jag inte akt an, men kommer vara dar mkt senare.

 

Pa kvallen var jag I kyrkan I Goodwood (gangavstand fran vart hus). Det var roligt att komma dit och traffa fler av dem och ha roligt tillsammans. Det var en kvall med enkel mat forst och sedan hade vi lite tavlingar/lekar. Vi vann tavlingen med att bygga hogt torn med hjalp av maschmallows och spaghetti!

 

Det borjar bli varmt har nu, men det varierar fran dag till dag beroende pa om solen ar framme eller inte. Men I helgen var det riktigt varmt och skont. Sa igar var jag pa Camps bay, en stor och popular strand. Det var varmt I luften, men I havet ar det kallt har. Men visst badade vi! Jag akte dit med ett gang som oxa bor I Ruychtawacht. Efter att ha vantat pa taget I nastan 2timmar (pa sondagar vet man aldrig med taget, annars funkar taget mkt bra) akte vi taget och sedan minibuss dit.


 

Sa jag mar bra har I Kapstaden. Hoppas ni har det bra I Sverige! Jag tanker pa er. Tack for era kommentarer och halsningar, det betyder mkt! Kramar fran Sydafrika.

 

Jag skulle oxa bli glad for brev (aven om det tar lang tid). Min address har ar:

Marie Andersson

30 Sakabula Crescent

Ruytewacht

Ruytewacht

7780

Cape Town

South Africa

 

Mitt sydafrikanska telefonnummer ar: +27720716680

borjar komma in i vardagen...

Ja, nu borjar jag komma in i nagon slags vardag har, aven om mkt ar annorlunda.
idag ar jag mest med de yngsta barnen (2man-1,5ar). de ar sa sota!
De som jobbar har ar inte sa mkt med barnen och leker inte med dem pa golvet, sa det ser jag som en viktig uppgift for mig, for det marks att barnen behover det.
 


 

I lordags foljde jag da med Marta pa st annes till hennes hus och senare till hennes kyrka. Afrika som det ar fick jag sjalvklart vanta pa henne typ 45min innan hon kom. Till kyrkan kom vi lite efter halv5 och sedan droppade folk in anda till kvart over 5 typ. Jaja, vissa saker ar mkt Afrika har, medan vissa saker ar mer vasterlandska. I kyrkan var en blandning mellan gudstjanst och fest, valdigt roligt och trevligt. Det finns verkligen en hangivenhet till Jesus har. Det ar gladje och sang och allt blir sa levande!

 

Pa sondagen var jag forst i en kyrka i Goodwood, gangavstand fran mitt hus och sen akte jag aven in till Kapstaden. Gick runt i stan och kikade lite, men sondagar verkar vara ratt lugna och de flesta affarer stangda. Men jag var pa Greenmarket square, verkligen harligt stalle med afrikanskt hantverk och mkt afrikakansla. Alla pratar med dig och forsoker salja saker och det ar alltid “specialprice for you”! jag kopte en malning dar.

Jag gick oxa till Castle of Good Hope.Det ar ett slott for det militara som mest ar museum nu for tiden, med mkt saker fran 17-1800talen.



Och sa nagra bilder fran mitt hus och Daniyal, Nikki som jag bor med.

Vi bor i en ratt vanligt sydafrikanskt hus, tror jag. Det har varit kallt, men nu borjar det varma upp sig. men jag sover fortfarande i understall och ganska tjockt tacke.

Huset ar ganska sunkigt och svart att fa rent, men jag far inte vara for renlig och ta det som det ar. Jag skulle inte vilja bo I en lyxvilla, utan gillar att ta kulturen och leva som de flesta I landet gor.

Alla hus har nagon slags grind eller mur. Det at mkt sten och inte sa mkt gras som jag ar van vid.













Helg i cape town

Sa har det gatt en vecka till pa St annes, den har varit lite seg da jag har varit lite sjuk hela tiden, men nu kanns de bra igen. Antar att det inte att sa konsitgt att bli forkyld, ont i halsen, hosta nar man kommer till nytt stalle, massa baciller mm, jag ar ju sa nara barnen - kramar o har dem i knat.
Men jag var dar alla dagar utan i onsdags da jag stannade hemma for att vila.
 
Igar akte jag tillsammans med tva vuxna o sju av de aldsta barnen till en stor lekpark i Milnerton(?) dar de fick leka, klattra o hoppa dar massa. vi tittade oxa pa fiskarna o at glass. Det var roligt o det kanns kul att de ordnar lite sadana har saker for barnen, sarskilt for de barnen som bor dar och troligen aldrig aker pa sadana saker.
 
I vecka hade vi oxa "arsmote" (tror jag) och da kom det sponsorer mm dit, mkt av hemmet drivs genom pengar som kommer in fran sponsorer. jag inser mer och mer vilket viktigt arbete som gors har och hur det hjalper dessa mammor (och deras barn). vissa var hemlosa, misshandlade, alkoholproblem, fattiga, arbetslosa och kunde komma till St annes dar de nu far hjalp. De far tillbaka livslust, mod och kampaglod till att klara av ett nytt eget liv igen, de lar sig mkt o far hjalp med jobb o boende. Fantastiskt! och att fa vara med och hjalpa till i detta kanns jattebra!
En sa att vad kan vi gora for Jesus?! kan du hjalpa till med dina pengar, hander, tid, boner? det motiverade mig, min tid och mina hander kan hjalpa barn som behover det, i Guds stora familj.
Vad kan du gora? det finns behov overallt.
 
Nu ar det lordag o jag ska snart aka for att mota Marta pa St annes och folja med henne till hennes kyrka for att ga pa nogon slags fest tror jag.
 
Ha en skon helg!
 
KRAMAR

Bildregn

Har kommer lite bilder fran tiden jag har varit har.

De kom i nan konstig ordning, och jag kunde inte skriva vid varje bild, men hall till godo!

 

 

1. Familjen jag var hos i lordags hade oxa tva hundar.

2-4. Jag bor bla. tillsammans med Nicki och hennes mamma Sanna. Varldens sotaste tjej, aven om hon inte at den lugnaste…

5. Suchirestaurang i Seapoint pa sondagen, med Cecilia har och aven Matilda.

6. Pa em var vi nere vid havet.

7. Fin morgon pa vag till taget, I bakgrunden ser man alltid Taffelberget.

8-10. Barnen pa St Annes leker med lego, ritar, ar ute och leker.

11. I lordags var jag hemma hos dessa trevliga manniskor.

12. Istallet for att flyga fick jag alltsa bo pa hotel med fin dubbelsang och hotellfrukost.

13. Lunch med Charlene och en till kvinna (namn?)

14. Sot flicka pa St Annes.

15. Redo for att ga pa planet forsta gangen, det gick ju inte sa bra, men battre lycka nasta gang…





Mer an en vecka har

Hej igen!
Nu har jag varit har i kapstaden i mer an en vecka. det gar bade fort och langsamt.
Jag kanner mig mer bekvam med hela situationen nu och har fatt mer koll pa hur allt fungerar.
Det kanns skont att kunna ta sig lite mer sjalv, men inte pa kvallen och maste anda vara forsiktig saklart.
 
Barnen ar harliga har pa St Annes och jag trivs bra, aven om de har ett annat synsatt och satt emot barnen. Vi gor ungefar liknande saker som pa en svenska forskola, men det at nog professionen som ar annorlunda.
St Annes home ar ett kristet hem, vi ber och sjunger. Kanns skont att komma till ett sadant stalle. Det ligger i Woodstock, inte den rikaste stadsdelen, men inte heller jattefattig.
 
 
Idag borjar en ny vecka, med nya mojligheter. Jag lagger allt i Guds hander och litar pa att han ar med.
I lordags var jag hemma hos en kvinna och hennes familj i Reachtawacht (?) som jag bor i. Det var valdigt trevligt och de var valkomnande, sa sot mormor oxa som satt dar och virkade typ hela tiden :)
 
Igar, sondag, akte jag till Seapoint (forst tag till Capetown och sedan minibuss till Seapoint). Dar gick jag till kyrkan med ett par som jag traffat har pa St annes. En rik stadsdel sa det var valdigt flaschigt i kyrkan och har marker man verkligen av klyftorna i Kapstaden. Kanske inte riktigt det jag kanner for sa ska ga till en annan kyrka i Goodwood nasta sondag (dit ar det gangavstand hemifran). Efter kyrkan at vi pa suchirestaurang och gick sedan till havet. Valdigt fint och harligt dar!
 
Gud valsigne er!
Kram
 

Marie I Sydafrika

mitt äventyr och vardag som volontär i sydafrika...

RSS 2.0